Corona: het relance-overbruggingsrecht voor de maanden juni, juli en augustus voor wie op 3 mei 2020 nog verplicht gesloten was

Gepubliceerd op 25 juli 2020 om 12:50

De federale regering heeft beslist om het crisis-overbruggingsrecht te verlengen voor de maanden juli en augustus voor de zelfstandigen die hun activiteit ten minste 7 opeenvolgende dagen moesten stopzetten door de Covid-19-pandemie. Indien nodig kan de regering deze maatregel nog verlengen tot eind december. 

Daarnaast zal er een apart overbruggingsrecht worden voorzien ter ondersteuning van de zelfstandigen tijdens hun heropstart. Deze 'Relance-uitkering' zal even hoog zijn als het crisis-overbruggingsrecht. Het richt zich tot de ondernemers waarvan de activiteit op 3 mei 2020 nog verplicht gesloten was of verboden én waarvan de omzet of bestellingen tijdens het tweede kwartaal van dit jaar met minstens 10 % t.o.v. dezelfde periode vorig jaar zijn gedaald.

Wat houdt de relance-uitkering in?

Het bedrag van de relance-uitkering is hetzelfde als het crisis-overbruggingsrecht, dat wil zeggen 1.291,69 euro per maand als alleenstaande of 1.614,10 euro wanneer je minstens een persoon ten laste hebt bij je ziekenfonds.

Deze uitkering kan aangevraagd worden voor de maanden juni, juli en augustus.

Wie kan de relance-uitkering aanvragen?

De relance-premie biedt een aanvullend inkomen aan zelfstandigen die zijn aangesloten in hoofdberoep of als meewerkend partner, of zelfstandigen die aangesloten zijn in bijberoep en minimaal de bijdragen betalen van een zelfstandige in hoofdberoep.

Voorwaarden relance-overbruggingsrecht:

  • in de eerste fase van de coronacrisis verplicht waren de deuren te sluiten gedurende méér dan één kalendermaand. De lijst met activiteiten en bijhorende NACE-codes waarvoor de sluiting verplicht was, vind je hier;
  • De activiteit moet op 3 mei nog verplicht gesloten zijn.
  • De betrokken activiteit mag gedurende de hele kalendermaand terug opgestart worden zonder andere beperkingen dan de regels inzake social distancing.
  • De zelfstandige kan aantonen dat er voor het kwartaal voorafgaand aan de maand waarvoor de uitkering gevraagd wordt een omzetverlies van minstens 10 % is in vergelijking met hetzelfde kwartaal van 2019. Voor wie een uitkering aanvraagt voor juni, wordt wel een uitzondering gemaakt. In dat geval moeten we geen kwartaal terug, maar mogen de cijfers van het huidige kwartaal (2020Q2 en 2019Q2) vergeleken worden.
  • De uitkering mag niet gecombineerd worden met het “gewone” overbruggingsrecht (stopzetting 7 dagen).
  • Arbeidsongeschikte zelfstandigen met een toegelaten activiteit komen niet in aanmerking

 

De omzetdaling zal beoordeeld worden voor het kwartaal voorafgaand aan de maand in kwestie.

Een voorbeeld: een zelfstandige vraagt het heropstart-overbruggingsrecht aan voor de maand juli 2020. In dit geval zal de omzet van 2020Q2 minstens 10 % lager moeten liggen dan die van 2019Q2.

 

Heeft u vragen over het relance-overbruggingsrecht ter ondersteuning van de heropstart of wenst u graag dat wij de aanvraag voor u indienen? Contacteer ons gerust en we helpen je graag verder.

 

bron: Xerius

Reactie plaatsen

Reacties

De Bondt Nathalie
4 jaar geleden

Beste,
zou u voor mij de relance-overbruggingsrecht kunnen indienen alvast bedankt.
Mvg De Bondt Nathalie

Defever Yoika
4 jaar geleden

Geachte, nu de maatregelen weer verstrengen en in ons dorp Dadizele de burgemeester ze nog extra verstrengd zijn de klanten terug bang om te komen. Daarom heb ik beslist om 2 weken mijn kapsalon te sluiten. Krijg ik daarvoor nog een vergoeding. Dank bij voorbaat