Corona: Afbouw (fase 1b, 11 mei): opening van de winkels onder voorwaarden - UPDATE 08/05/2020

Gepubliceerd op 8 mei 2020 om 10:14

Persbericht van de Eerste Minister Sophie Wilmès

Afgelopen woensdag 6 mei is de Nationale Veiligheidsraad bijeengekomen om de nieuwe fase van de afbouwstrategie, namelijk fase 1b, die op 11 mei van start gaat, te valideren, te vervolledigen en te verduidelijken. De experts hebben groen licht gegeven voor deze nieuwe fase naar aanleiding van een aantal gunstige criteria op dit moment, namelijk het aantal ziekenhuisopnames per dag, de gemiddelde trend van deze ziekenhuisopnames die lager is dan de voorgaande weken, het aantal bedden op intensieve zorg, testing en tracing. Deze criteria zullen een rol blijven spelen bij de geleidelijke afbouw.

Heropenen handelszaken op maandag 11 mei

Op 11 mei zullen ook de winkels mogen heropenen. Deze heropening zal - net als altijd - moeten plaatsvinden met strikte inachtneming van de volgende regels:

  • Net als voor de winkels die al open zijn – zal slechts 1 klant per 10m² worden toegestaan en dit voor maximaal 30 minuten. Een uitzondering wordt gemaakt voor kleinere winkels.
  • Elke klant wordt ten zeerste aanbevolen om in de winkels bescherming te dragen die de neus en de mond bedekt. In ieder geval moet de veiligheidsafstand worden gerespecteerd.
  • Werkgevers zijn verantwoordelijk voor de gezondheid en de veiligheid van hun werknemers en moeten alles in het werk stellen om veilige werkomstandigheden te garanderen.

Om drukte te vermijden, zal iedereen zijn boodschappen alleen moeten doen. Een uitzondering wordt gemaakt voor kinderen jonger dan 18 jaar – zij mogen door een ouder worden begeleid - en voor mensen die hulp nodig hebben.

Nog niet voor contactberoepen, markten en horeca

Met uitzondering van medische en paramedische zorg zijn contactberoepen in deze fase nog niet toegestaan. Het gaat onder meer om kappers, schoonheidssalons, tatoeage- en piercingstudio’s, …

Ook de markten zullen in deze fase niet kunnen worden hervat. Alleen individuele marktkramen (food en non-food) zullen worden toegestaan, en dit door de lokale autoriteiten en op de gebruikelijke locaties. Zoals overal zal de veiligheidsafstand moeten worden gerespecteerd.

Ook zullen de horecazaken cafés, bars, restaurants en de feest-, recreatieve, culturele en toeristische plaatsen ook in deze fase gesloten blijven.

Volgende fase 18 mei

De volgende fase is op dit moment voorzien voor 18 mei. In tussentijd zal er bepaald worden met de deskundigen om de haalbaarheid en de voorwaarden voor:

  • De hervatting van de markten;
  • De heropening van musea, bibliotheken, dierentuinen etc.;
  • De heropening van beroepen met fysiek contact zoals kappers;
  • De uitbreiding van het aantal aanwezigen op bruiloften en begrafenissen;
  • De hervatting van de sporttrainingen in open lucht. De hervatting van sport- en culturele evenementen zal ook door de experts worden geanalyseerd op basis van de door de bevoegde ministers voorgelegde werkzaamheden, teneinde een nauwkeuriger tijdschema voor de verschillende fasen te kunnen voorstellen;
  • De kwestie van de daguitstappen, de tweede verblijven of de vakantiewoningen zal aan de orde komen tijdens de voorbereiding van fase 3 (geschatte datum: 8 juni).

 

Blijf thuis.
Blijf voor uzelf zorgen. Blijf voor anderen zorgen.
Blijf volhouden!

 

Bron: FOD Economie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.