E-commerce, let op de invoerrechten, btw en accijnzen

Gepubliceerd op 25 februari 2019 om 18:47
Online aankopen zijn steeds populairder, maar men moet opletten voor valkuilen of mogelijke problemen. Waakzaamheid is geboden wanneer men producten buiten de EU koopt die onderworpen kunnen zijn aan invoerrechten en btw en voor wat betreft zogenaamde accijnsproducten zoals tabak aan accijnzen. Men koopt beter met kennis van zaken.
 
Een product gekocht buiten de EU
 
De onaangename verrassing bestaat er immers in dat u bovenop de betaalde prijs nog invoerrechten en btw moet betalen bij het binnenkomen van de producten in de Europese Unie. Als je aankopen doet via een webshop van een in België gevestigde winkel is er geen probleem. U betaalt dan automatisch de btw aan de verkoper.
 
Accijnsgoederen buiten tabak
 
Het aankopen van accijnsgoederen (alcohol, alcoholhoudende dranken thee, koffie en andere alcoholvrije dranken) via een webwinkel gevestigd in een andere EU-lidstaat kan ook voor bijkomende kosten zorgen. Als de aangekochte dranken in België worden verbruikt, ontstaat in België een schuld inzake accijnzen, verpakkingsheffing en btw, dus een bijkomende kost. Het vrije verkeer van goederen binnen de EU is voor accijnsgoederen en webshops niet toepasbaar en de accijnzen moeten steeds betaald worden in de lidstaat waar de goederen worden verbruikt. De enige uitzondering hierop is wanneer het vervoer vanuit de andere lidstaat door de koper zelf gebeurt en de aangekochte goederen voor eigen verbruik zijn.
 
Tabak
 
De aankoop en verkoop van tabaksfabricaten (sigaretten, sigaren, rooktabak, waterpijptabak, .) via webwinkels of web-platforms is verboden in België. Alle webwinkels, ook deze uit EU-lidstaten of landen die niet tot de EU behoren, die in België online tabaksfabricaten verkopen zijn dus illegaal bezig. De koper kan in België ook worden bestraft.
 
Voor meer info klik hier

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.