Corona: nieuwe bijkomende maatregelen - UPDATE 18/03/2020

Gepubliceerd op 18 maart 2020 om 13:45

De evolutie van de verspreiding van het coronavirus wordt dagelijks geëvalueerd. Naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen is er beslist om de maatregelen, die in voege waren sinds 14 maart, te versterken met aanvullende verregaande maatregelen om de social distancing te verzekeren  en de verspreiding van de epidemie van het Coronavirus tegen te gaan. De nieuwe maatregelen zijn van toepassing op het hele grondgebied vanaf woensdag 18 maart 2020 om 12 uur tot en met 5 april 2020. De evolutie van de situatie wordt dagelijks beoordeeld.

Wat betekent dit concreet?

 • Niet-essentiële winkels blijven gesloten met uitzondering van:
  • krantenwinkels,
  • kappers (1 klant per kapsalon),
  • nachtwinkels (open tot maximaal 22 uur). 

   Z
   ij moeten uiteraard de sociale afstand respecteren (1,5 meter afstand). 

   Een gedetailleerde lijst van wat verstaan wordt onder “niet essentiële winkels” wordt gepubliceerd op deze site van zodra het Crisiscentrum die bezorgt. De lijst zal regelmatig worden bijgewerkt.
    
 • Alle voedingswinkels blijven geopend.

  De toegang tot de supermarkten zal worden gecontroleerd om het aantal personen die tegelijkertijd binnen zijn te beperken. Er wordt maximaal 1 persoon per 10 m² en maximum 30 minuten per klant toegelaten.
   
 • De markten worden gesloten, tenzij ze onontbeerlijk zijn voor de voedselvoorziening en als de lokale overheid de maatregelen van sociale afstand kan garanderen. 
   
 • Winkels die in hoofdzaak dierenvoeding verkopen vallen onder de definitie van voedingswinkels en mogen geopend blijven.
   
 • Fysieke buitenactiviteiten (wandelen, hardlopen, fietsen, de hond uitlaten, …) worden toegelaten en zelfs aanbevolen, maar alleen met maximaal één persoon die onder hetzelfde dak woont of met één vriend(in), op voorwaarde dat het contact met anderen beperkt kan zijn (1,5 meter afstand).
   
 • Elke bijeenkomst is verboden. 
   
 • Cafés, clubs en restaurants moeten sluiten tijdens de week en in het weekend. Dat verbod geldt evenzeer voor de terrassen van die etablissementen. Het terrasmeubilair moet binnen geplaatst zijn. Enkel afhaalgerechten of leveringen aan huis zijn nog toegestaan, maar lange wachtrijen moeten worden vermeden.
   
 • Afhaalrestaurants, bedrijven die aan huis leveren (Deliveroo, Uber Eats, enz.), drive-ins, broodjeszaken, snacks en frietkoten blijven toegelaten. Uitbaters moeten de hygiënische maatregelen respecteren en erop letten dat er geen lange wachtrijen ontstaan.
   
 • Hotels blijven geopend zonder toegang tot een bar, restaurant, gemeenschappelijke zalen en recreatieve ruimtes. De keukens kunnen wel nog roomservice aanbieden.
    
 • Bedrijven, ongeacht hun grootte, kunnen hun activiteiten verderzetten als ze telewerk organiseren voor elke functie waar dit mogelijk is. Bedrijven waar dit niet mogelijk is, moeten de principes van de sociale afstand nauwgezet respecteren. Als het voor bedrijven onmogelijk is om aan deze verplichtingen te voldoen, moeten zij hun deuren sluiten.

  Deze regel geldt zowel voor de uitvoering van de werkzaamheden, als voor het door de werkgever georganiseerde vervoer. Bedrijven die niet voldoen aan deze verplichtingen worden in eerste instantie gesanctioneerd met een boete. In geval van recidive worden de overtredende bedrijven gesloten. Dit geldt niet voor cruciale sectoren en essentiële diensten.

  Een meer gedetailleerde lijst van wat begrepen wordt onder “cruciale sectoren en essentiële diensten” wordt gepubliceerd op deze site van zodra de wetteksten die deze vastleggen aangenomen zijn.

 

De lokale en federale politie zullen ervoor zorgen dat de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus strikt worden nageleefd en ze zullen de gezondheidswerkers bijstaan. Zij zijn gemachtigd om te sanctioneren en indien nodig activiteiten stil te leggen.

De informatie op deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt, blijf deze op regelmatige basis consulteren.

Blijf thuis, zorg voor jezelf en voor anderen!

 

Bron: FOD Economie

Laatst bijgewerkt 17 maart 2020

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.